COMUNITATEA MIANI RO IT

Descriere

Casa de tip familial ce are numele de Comunitatea MIANI se defineste ca un centru rezidential de tip familial. Centrul incearca sa reconstituie modelul familial care a lipsit sau lipseste copiilor plasati in aceasta Comunitate, respectand intocmai "regulile precum si normele etice si morale" care definesc familia.


Obiectivul general al Comunitatii

Obiectivul general al Comunitatii este acela de a ajuta tinerii sa devina adulti responsabili, liberi, in posesia unor valori morale sanatoase, incurajandu-i sa frecventeze scoala, sa recupereze orele pierdute.

Acestui obiectiv i se adauga altele, intermediare, care deriva din cel primordial:

  • socializarea;
  • integrarea in viata sociala sau de familie;
  • responsabilizarea individului;
  • dezvoltarea unui cod de valori (solidaritate, respect, iubirea fata de aproape, voluntariat etc.);
  • finalizarea unei forme de invatamant;
  • deprinderea de abilitati manuale, folosindu-se munca pe post de instrument de interventie pentru o actiune de valoare sociala;
  • integrarea intr-un loc de munca.

Obiectivul fundamental al Comunitatii Miani este acela de a aduce tanarul in situatia de a deprinde elementele necesare gestionarii independente a vietii sale in momentul iesirii din program, acesta avand asigurate toate resursele necesare socializarii si integrarii intr-o activitate care sa-i poata conferi independenta de actiune.


Beneficiari

Clientii acestui proiect sunt tinerii aflati in situatie de risc intre 12 - 18 ani proveniti din familii defavorizate din punct de vedere social : familii cu venituri mici, monoparentale sau cu copii multi, copiii strazii. Scopul este gasirea unui loc de munca, a unei locuinte si integrarea in familie si societate.

In principal serviciul se adreseaza beneficiarilor din raza municipiului Baia Mare, dar si a localitatilor apropiate. Cu toate acestea, exista in programele fundatiei copii care provin din alte localitati ale judetului sau chiar din alte judete, in functie de solicitarile primite, precum si de complexitatea fiecarui caz in parte.

Activitati

Activitatile recreative, educative si de socializare sunt concepute astfel incat sa stimuleze dezvoltarea psihologica normala si sa extinda nivelul de cultura generala a fiecarui tanar in parte, precum si sa-i imbunatateasca evolutia scolara:

  • cursuri de igiena, comportament in societate, religie, deprinderi de viata;
  • cursuri de psihologie (consiliere);
  • cursuri de prevenire a infractiunilor, consumului de droguri;
  • activitati cu voluntarii: excursii, vizionari documentare si filme, vizite la anumite intreprinderi si institutii, petreceri, participarea la spectacole, concerte;
  • consiliere pe tema educatiei sexuale;
  • activitati pentru asimilarea de deprinderi de viata independenta;
  • activitati gospodaresti (practice si teoretice);
  • cursuri de administrare a banilor.



Proiectul copiaza modelul familial, acesta avand in componenta doi educatori.

Scopul

Finalitatea programului rezida in a oferi servicii complexe tinerilor care fac obiectul acestui program pentru ca odata ce au implinit 18 ani, sa poata face cele mai corecte alegeri in ceea ce priveste propria viata. De asemenea, reproducand modelul familial, comunitatea va mentine pe cat posibil vii normele etice si morale privind familia sau notiunea de familie, inclusiv pentru cei care nu au putut sa -si dezvolte personalitatea in familia biologica.

Proiectul urmareste reintegrarea tanarului in societate si insuflarea calitatilor morale si etice necesare pentru convietuirea in societate prin:

  • insuflarea unui simt al familiei (semnificatii, responsabilitati, reguli, probleme si mod de solutionare etc.);
  • stimularea copilului de a invata si demonstrarea beneficiilor studiului;
  • educatie prin munca - asimilarea de notiuni si disciplina a muncii, "practica" in propriile laboratoare sau la diverse firme;
  • jocuri cu scop educativ care sa ii ajute sa-si insuseasca valori etice si morale si simtul responsabilitatii;
  • activitati sportive;
  • educatorii vor realiza vizite periodice la familiile tinerilor (lunar).

Ajutarea propriu-zisa a copilului consta in oferirea unui mediu familial cu tot ce implica acest lucru (cazare, masa, servicii igienico-sanitare, medicale), relationarea cu scoala si familia, acordare de ajutor in imbracaminte sau asistenta sociala acolo unde este cazul.

Un ultim scop este acela de a preveni institutionalizarea copiilor.


Beneficii materiale

Ca recompensa a comportamentului pe care tanarul il are pe parcursul unei saptamani i se va oferi un premiu in bani care devine si un instrument pentru a obtine rezultate. Lunar, tanarului i se depune o suma de bani ce sunt folositi pentru interesul lui la implinirea varstei de 18 ani. Copiii beneficiaza si de consiliere psihologica.

Rezultatele activitatii

Rezultatele preconizate ale activitatii sunt: reducerea numarului de copii ai strazii si a copiilor care abandoneaza scoala, integrarea socio-profesionala a copiilor, asimilarea de deprinderi de viata independenta si munca, obisnuirea cu regulile de disciplina, de comportare in societate, oferirea unor alternative de divertisment, imbunatatirea situatiei materiale si sociale a copiilor si a familiilor lor pentru a putea fi integrati in familie, imbunatatirea rezultatelor scolare, oferirea de instrumente concrete pentru a actiona independent.

Copyright © 2007 - 2024 Fundatia de Voluntari Somaschi
Realizat de siteuriweb.com