UNITATEA MOBILA RO IT


Unitatea mobila

U.M. desfasoara activitati pe teren, in diferite cartiere din oras unde are un program flexibil ziua si noaptea cu o caravana unde pot fi primiti 4 - 6 beneficiari deodata.


Activitatea unitatii mobile

Activitatile desfasurate in cadrul acestui serviciu sunt in mare parte recreative (jocuri sau activitatile in cadrul caravanei, de alfabetizare si de a consilia minori si tineri beneficiari).

Activitatile propuse se schimba la fiecare grup tinta cu care lucratorul social stradal are legatura prin care poate sa afle mai multe informatii despre familiile lor, a ajuta sa constintizeze importanta nevoilor lor, a afla motivatiile pentru care beneficiarii sunt pe strada si a monitoriza presenta lor, a indruma spre servicii sociale potrivite din oras.


Obiective

Pentru fiecare beneficiar primul obiectiv urmarit prin U.M. este de a crea o relatie de incredere si afectiune fata de un adult (lucrator social) - de obicei motivatile pentru care copiii sunt pe strada si viata strazii ii face sa nu mai aiba increderea in lumea adultilor.

In cadrul U.M. sunt prevazute si activitatile pentru comunitatea locala cu finalitatea de a promova o diferita imagine a beneficiarilor si o reintegrare sociala a lor.


In verile 2004-2005 au fost desfasurate activitatile de animatie socio-educativa pe strada in cartiere mai defavorizate din oras, din care provin majoritatea copiilor de pe strada. Animatia este in cadrul fundatiei noastre o metoda de lucru foarte eficienta pentru a crea o legatura cu beneficiarii chiar in mediul lor.




Animatie - jocuri, cantece si dansuri

Prin jocuri, cantece, dansuri, activitati manuale petrecem timp lucrand impreuna si cu minorii strazii cat si cu copii din familile stabile s-a creat un context mai protejat in care integrarea a fost experimentata. Animatorii voluntari cat si lucratorii stradali au avut posibilitatea de a deveni intermediari in relatiile cu copiii, intre copiii si copiii, si cu adultii din zone.

Parintilor copiilor si restului populatiei din zona respectiva intodeauna le-a fost explicata actitivatea programata si au fost intrebati despre opinia lor.

Daca era nevoie de participarea adultilor sau acestia isi manifestau dorinta, era posibila participarea lor.

Metodologie

Unitatea mobila este primul instrument prin care lucratorii sociali iau contact si incearca sa cunoasca beneficiarii lucrand in mediu lor si confruntandu-se cu situatiile si problemele acestora.

Mersul pe teren zilnic ofera lucratorului social o viziune mai clara si directa a realitatii vietii din strada si este un mod diferit de a gandi un serviciu social: unii beneficiari nu au posibilitatea (nu au cunostinte despre drepturile lor) de a merge si apela la sediul serviciului, nu stiu unde se gaseste sau la cine trebuie sa se adreseze.


Beneficiari

In majoritatea cazurilor beneficiarii sunt minori trimisi sau plecati de acasa si sunt nevoiti sa supravietuiasca conditiilor ingrozitoare impuse de grupurile mai vechi si anumite alegeri sunt influentate din partea liderilor fara sa-si dea seama de consecintele rezultate.

Pentru toate aceste lucruri lucratorul social stradal are posibilitatea de a contacta toti beneficiarii fara a face discriminare intre ei (etnie, religie, varsta, capacitati personale de a dezvolta situatia lor).

Copyright © 2007 - 2024 Fundatia de Voluntari Somaschi
Realizat de siteuriweb.com