PROIECTE RO IT

Fotografia mea e vocea ta

Proiectul "Fotografia mea e vocea ta" va fi implementat in perioada 03.09.2012-31.10.2013 in parteneriat cu un grup informal de tineri din zona Milano (Italia). 30 de tineri din Romania si Italia vor dezbate si vor analiza marginalizarea, efectele acesteia si vor propune solutii de combatere a acestei probleme sociale. Principalele activitati ale proiectului sunt: sesiuni concomitente de photovoice in Romania si Italia; Workshop-Reflectie, dialog, evaluare- Romania; workshop "Mesajul"-Italia; expozitii concomitente in Romania si Italia.Proiectul se va finaliza cu editarea brosurii "Fotografia mea e vocea ta", care va cuprinde cele mai sugestive poze si povesti si mesajul participantilor.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana, prin intermediul programului Tineret in Actiune, Sub-Actiunea 1.2- Initiative ale tinerilor.

Caesar propune o prezentare nonformala a institutiilor UE

Centrul pentru Dezvoltare Durabila Greentin in parteneriat cu Fundatia de Voluntari Somaschi si doua grupuri informale din Italia anunta lansarea proiectului Caesar. Proiectul este implementat in perioada 01.02.2012- 30.11.2012 si este finantat prin intermediul programului Tineret in Actiune. Caesar isi propune dezvoltarea simtului civic in randul a 32 de tineri romani si italieni cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani prin identificarea modului in care voluntariatul poate combate excluziunea sociala cauzata de saracie. Timp de 10 luni, cei 32 de tineri vor realiza atat activitati nationale, fiecare in comunitatea in care traieste, cat si activitati internationale, participand la workshop-uri si activitati comune in Italia si Romania. Caesar se va finaliza cu editarea brosurii "Institutiile europene - prezentare nonformala", in cadrul careia se vor prezenta cele mai importante institutii europene folosindu-se un limbaj accesibil si nonformal.

Proiectul Caesar este finantat prin intermediul programului Tineret in Actiune, sub-actiunea 1.3 Proiecte pentru democratie participativa pentru tineri.

Exist si eu

Proiectul Exist si eu a fost finantat de Primaria Baia Mare, prin SPAS. Principalele activitati ale acestuia au fost atelierele de creatie si Campania de strangeri de fonduri. In cadrul atelierelor tinerii au confectionat si decorat diverse obiecte din lemn, piele si fimo.

   

Toate piesele realizate au facut obiectul strangerii de fonduri ocazionate de Sarbatoarea Castanelor 2011.

De asemenea, tot in cadrul acestui proiect, s-au desfasurat si atelierele de confectionare de obiecte decorative specifice sarbatorii Craciunului. Acestea au fost expuse in mall-ul baiamarean timp de 2 zile, iar doritorii au primit un obiect in functie de donatia facuta.Totodata, tinerii au prezentat mai multe momente de animatie atragand copii si tineri care se aflau in mall.

   

Proiectul ASSOCLIC

Proiectul ASSOCLIC este un apel la proiecte adresat ONG-urilor din Romania care dezvolta programe de acces la educatie, formare si integrare a persoanelor defavorizate. ASSOCLIC, organizat prin Ateliere Fara Frontiere, doneaza calculatoare reconditionate in atelierul de insertie profesionala in fiecare an, in 2 etape.Proiectul „Sansa” prezentat de Fundatia de Voluntari Somaschi a fost unul dintre cele castigatoare si a fost premiat cu 8 astfel de calculatoare.

 

Lansarea proiectului Voluntar impotriva discriminarii

Fundatia de Voluntari Somaschi anunta lansarea proiectului “Voluntar impotriva discriminarii”, care va fi implementat in perioada 01.05.2011-31.03.2012 in parteneriat cu asociatia Centrul pentru Dezvoltare Durabila Greentin. Prin intermediul proiectului se doreste promovarea voluntariatului ca metoda de includere sociala si de dezvoltare personala a tinerilor din Maramures, urmarindu-se crearea unor experiente concrete de voluntariat in randul unui numar cat mai mare de tineri din judet. Principalele activitati ale proiectului “Voluntar impotriva discriminarii” sunt: seminarul “8 Motive pentru a fi voluntar” (Baia Mare), Caravana voluntariatului (zona rurala a judetului Maramures), Targ de voluntariat (Baia Mare). Proiectul este finantat de Comisia Europeana, prin intermediul programului Tineret in Actiune, Sub-Actiunea 5.1-Reuniuni ale tinerilor cu responsabilii de politici de tineret.

     

Nota: Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.


Durata nedeterminata

Comunitatea Miani
8 tineri se afla afla in plasament in casa de pe strada Castanilor nr. 4, incercandu-se imitarea unui mediu familial.

L.E.O. - laborator educativ ocupational
Se simuleaza un loc de munca pentru tinerii asistati (program de zi, 10 tineri).

L.E.S. - laborator educativ scolar
Tinerii care urmeaza o scoala sunt asistati la teme, lectii, activitati scolare (program de zi, 20 tineri).

Clientii acestor doua proiecte sunt tinerii aflati in situatie de risc intre 12-18 ani proveniti din familii defavorizate din punct de vedere social: familii cu venituri mici, monoparentale sau cu copii multi, copiii strazii. De asemenea, familii in care riscul abandonului scolar este foarte mare, din cauza situatiei in care se afla, precum si copii care au abandonat scoala sau nu au frecventat-o.

Centrul de Primire in Regim de Urgenta pentru Minori si Adulti, in parteneriat cu Consiliul Local (prin S.P.A.S.) si Primaria Baia Mare
Beneficiari sunt adultii si minorii care locuiesc pe strada. Servicii oferite: adapost de noapte, punct de igienizare si dusuri, centru de zi, unitate mobila.

Durata determinata

Schimburi culturale si de experienta in Italia:

 • Festivalul Tinerilor pentru Pace - Torino, Asti;
 • Tineri voluntari din Italia si Romania pentru o Europa in devenire - iulie 2003, Bergamo;
 • 2 proiecte in cadrul Serviciului de Voluntariat European (Proiecte realizate cu sprijinul Comunitatii Europene prin ANSIT-EUROTIN Romania).

Clinica Concertarii
Este un proiect al PARTAGER-AGIS - preventie, cercetare si formare retea in domeniul preventiei delicventei juvenile.

Proiectul STREETKIDS
Realizat in colaborare cu asociatia La Nostra Via si Regiunea Piemonte - investitii in constructii, reamenajari si formare de personal.


Let's go to Italy

Programul de invatare pe tot parcursul vietii - 2007-2013
Leonardo da Vinci
007/RO/210

Nr. proiect:
LLP-LdV/IVT/2007/RO/210

Tari partenere:
Romania, Italia

Beneficiar:
Fundatia Padri Somaschi, Fundatia de Voluntari Somaschi Baia Mare

Parteneri:

 • SCUOLA CENTRALE FORMAZIONE, Italia
  Rol in proiect: Coordonator
 • SOCIETATEA DE BINEFACERE DON ORIONE, Romania
  Rol in proiect: Partener de trimitere
 • ASFAP, Italia
  Rol in proiect: Partener de primire
 • ENDO FAP DON ORIONE FANO
  Rol in proiect: Partener de primire

Scopul proiectului

Proiectul Let’s go to Italy se desfasoara în vederea realizarii a 20 de activitati practice de 2 saptamani in Italia. Beneficiarii sunt tineri - in majoritatea cazurilor minori - care realizeaza sau sunt inclusi intr-un curs de formare profesionala. Unii dintre acesti tineri beneficiari traiesc situatii de dazavantaj in plan social si/sau in ceea ce priveste invatarea, astfel fiind exclusi pe plan social si/sau cultural.

Finalitatea proiectului este de a promova aceste activitati de 2 saptamani de introducete in intreprinderi individualizate in tara mentionata mai sus de catre partenerii proiectului nostru pe baza unui program de activitati practice elaborat de catre aceste intreprinderi impreuna cu partenerii straini.

Continuturile fiecarei activitati de practica sunt coerente cu activitatea de formare realizata de participantii selectionati in cadrul organizatiilor din care fac parte. Introducerea intr-o intreprindere din strainatate, este precedata de o etapa de pregatire pe plan lingvistic si cultural, dar si psihologic, pentru a ajuta tinerii beneficiari sa infrunte provocarile, noutatile si dificultatile proprii unei experiente ca cea propusa in acest proiect.

La sfarsitul activitatii practice desfasurate in strainatate li se va elibera beneficiarilor libretul Europass Mobility.

Partenerii Proiectului sunt: Asfap (Como – Italy); Fondazione Casa della Gioventu (Trissino – Italy), Scuola Centrale Formazione (Roma – Italy).

mai multe detalii

Copyright © 2007 - 2024 Fundatia de Voluntari Somaschi
Realizat de siteuriweb.com